Kreativní svět studentů

Kontakty ART

Pro studenty

Vyhlásili jsme 2. kolo přijímacího řízení na gymnázium ART ECON.
Ještě máš šanci nastavit budoucnost podle svých představ!

Kontakty gymnázia

Informace pro tento den

Aktuální info k přijímacímu řízení v Prostějově dnes 16.5.2024

Probíhá přijímací řízení na VOŠ. Přihlášky odevzdejte do 31.5.

Kdy nás můžete navštívit nebo se setkat?

Dnes máme den otevřených dveří na naší VOŠ. Rádi vás uvidíme.

Informace pro tento den

Aktuální info k přijímacímu řízení v Prostějově dnes 16.5.2024

Probíhá přijímací řízení na VOŠ. Přihlášky odevzdejte do 31.5.

Kdy nás můžete navštívit nebo se setkat?

Dnes máme den otevřených dveří na naší VOŠ. Rádi vás uvidíme.

Informace pro tento den

Aktuální info k přijímacímu řízení dnes 16.5.2024

Nepřijali tě na vysněnou školu? Na gymnáziu vyhlašujeme 2. kolo, tak to zkus!

Kdy nás můžete navštívit?

Dnes máme Den otevřených dveří. Těšíme se na vás.

Vyhlásili jsme 2. kolo přijímacího řízení na gymnázium ART ECON.
Ještě máš šanci nastavit budoucnost podle svých představ!

ART ECON na školním zájezdu do Irska

20. března 2024 | Aktuality, Život školy

9. března se skupina našich studentů, studentek a jejich pedagogů vydala na úžasný školní výlet do Irska. Během pěti dnů jsme měli možnost objevit krásy této úžasné země, od rušného Dublinu až po malebná městečka a dechberoucí přírodu.

První den nás čekal výlet do půvabného městečka Howth na poloostrově Howth Head. Nenáročná, asi 3-hodinová pěší túra podél pobřeží zátoky Dublin Bay nám nabídla nádherné výhledy na moře i okolní krajinu. Foukající svěží vítr a mořské vlny pod námi vytvořily dokonalou kulisu pro začátek našeho irského dobrodružství. Po návratu do Dublinu jsme měli čas prozkoumat centrum města. Prošli jsme se po ikonických ulicích Grafton Street a O’Connell Street, kde jsme nasáli autentickou atmosféru irské metropole. Pestrobarevné dveře domů, pouliční umělci a vůně tradičních irských pokrmů linoucí se z místních restaurací – to vše dotvářelo nezaměnitelný kolorit Dublinu.

Druhý den patřil důkladnějšímu poznávání hlavního města. Navštívili jsme majestátní katedrály St. Patrick’s a Christ Church, jejichž historie sahá až do 12. století. Prohlídka Dublin Castle nás přenesla do dob, kdy byl Dublin sídlem britské správy Irska. V národní galerii jsme obdivovali díla slavných irských umělců, zatímco v muzeu Vikingů jsme se dozvěděli více o době, kdy Dublinu vládli tito severští nájezdníci. Velkým zážitkem byla návštěva Trinity College, nejstarší irské univerzity, kde jsme na vlastní oči viděli proslulou knihu Book of Kells – skvost středověkého umění. Někteří z nás využili možnost exkurze do továrny Guinness, kde jsme ochutnali pravé irské černé pivo a dozvěděli se o jeho historii i výrobě. Nenechali jsme si ujít ani exkurzi do další irské ikonické manufaktury, Jameson Distillery. Tuto přední světovou palírnu založil John Jameson v roce 1780 a dnes je památníkem irské whiskey.

Třetí den nás autobus odvezl do hrabství Wicklow, často přezdívaného “irská zahrada”. A není divu – nádherné zahrady Powerscourt s rozlehlým parkem a vodopády nás doslova uchvátily. Poté jsme zamířili k jednomu z nejvýznamnějších staroirských klášterů Glendalough, zasazenému do nádherné přírody Wicklow Mountains. Okolní vrcholky hor se zrcadlily v průzračném horském jezeře, kolem kterého jsme se vydali na výlet. Ticho a klid tohoto místa v kombinaci s nedotčenou přírodou pro nás byly balzámem na duši a zanechaly v nás hluboký dojem.

Poslední dva dny jsme věnovali dalším historickým skvostům Irska. Prohlédli jsme si romantický hrad v Trimu obtočený řekou Boyne, který se stal mimo jiné kulisou pro natáčení filmu Statečné srdce s Melem Gibsonem. Cestou zpět do Dublinu jsme se zastavili na středověkém hradě Malahide se zahradami a unikátním motýlím pavilonem. Poslední zastávkou bylo městečko Swords s pozůstatky normanského hradu. Závěr výletu jsme si zpestřili procházkou po pláži, kde jsme se nadýchali čerstvého mořského vzduchu a nechali se hýčkat posledními slunečními paprsky našeho irského dobrodružství.

Náš školní zájezd do Irska nám přinesl spoustu nových zážitků, dojmů a vzpomínek. Měli jsme možnost na vlastní kůži poznat krásy a historii této země – od živoucí atmosféry Dublinu, přes starobylé památky a kláštery, až po nedotčenou přírodu a malebná městečka. Irsko nás okouzlilo svou pohostinností, historií i přírodními krásami a věřím, že se sem mnozí z nás budou chtít v budoucnu vrátit. Tak zase příště, Irsko!